Alternatör Yalıtımı


      Alternatör stator olukları, stator oluklarının yalıtılmasından önce tiret ile benzin ve kalıntılar temizlenir. Sonuçta vernik artığı bulunmamalıdır. Alternatörlerde oluk içerisinde oluşabilecek kısa devreler çıkış geriliminin dengesiz oluşmasına sebep olur. Bobinlerin çizilmeden oluk içerisine yerleştirilmeleri gerekir. Bunun için oluk kenarında metal çapaklar ince bir eğe ile temizlenmelidir.

      Oluklar temizlendikten sonra olukların yalıtımı için presbant ölçüsü kalınlığı alınır. Presbant ölçüsü alırken şunlara dikkat edilmelidir: Presbant yerleştirildikten sonra oluk içerisinde kesinlikle hareket etmemelidir. Presbant kenarları çok uzun veya çok kısa olmamalıdır. Kenar ölçüsü alternatör büyüklüğüne göre seçilmelidir. Presbant oluklardan taşmamalı ve ayrıca kısa da olmamalıdır. Alternatör olukları daire şeklinde ise presbant ortadan bükülmemeli; köşegen şeklinde ise köşegen ölçülerine göre özenle bükülmelidir.

      Normal çalışma altında, sürekli çalışma şartları için alternatör ömürleri yaklaşık 100.000 saattir. Ancak; Aşırı akımlar Dengesiz yüklenme Aşırı ortam sıcaklığı Harmonikler Yetersiz havalandırma Tozlu ortamda çalışma Nemli ortamlar alternatörlerin ömürlerini kısaltır.

      Alternatörlerin Çalışma Prensibi: Motorun marşı ile dönmeye başlayan alternatörün ana rotoru üzerindeki mevcut kalıcı mıknatıslığın oluşturduğu manyetik alan, stator sargılarını içine alarak dönmeye başlar. Sargıları keserek dönen manyetik alan stator sargılarının uçlarında bir gerilim endüklenmesine neden olur. Bu endüklenen gerilim seviyesi gerek alternatörün marşlama esnasında ki devrinin düşük olması, gerekse kalıcı mıknatıslığın oluşturduğu manyetik alanın zayıf olmasından dolayı düşüktür. Ana statorda endüklenen gerilim referans olarak voltaj regülatörü tarafından algılanır Regülatörün set değerleri ile karşılaştırılır (400Volt, 50Hz). Aradaki farkla orantılı olarak regülatörün uyartım uçlarıyla ikaz statoruna ikaz voltajı (DC Volt) uygulanır. İkaz statoruna uygulanan DC voltaj ile ikaz statorun kutupları arasında bir manyetik alan meydana gelir Bu manyetik alan içinde dönen ikaz rotorunun sargı uçlarında gerilim endüklenir. Endüklenen ikaz rotoru gerilimi AC’ dir. Döner diyot plakasında ki diyotlar, ikaz rotorunda endüklenen AC gerilimi, ana rotordaki kalıcı mıknatıslığı arttırabilmesi için DC gerilime dönüştürür. DC gerilime dönüştürülen ikaz rotoru voltajı ana rotor sargılarına uygulanır.

      İkaz geriliminin rotora uygulanması: Ana rotor sargılarına uygulanan ikaz rotoru voltajı ana rotor kutuplarında kalıcı mıknatıslığın oluşturduğu manyetik alandan çok daha kuvvetli bir manyetik alan oluşturur. Oluşan bu kuvvetli manyetik alan sayesinde de ana stator üzerinde daha büyük bir alternatif gerilim indüklenir. Ana statorda endüklenmiş olan gerilim kontrol sistemi tarafından kontrol edildikten sonra yüke verilir.

      Kalıcı mıknatıslı alternatör (PMG, Permanent Magnet Generator) ikaz sistemi sağlamlık, güvenirlik ve cevap verme gibi standart özellikleri sağlar. PMG, alternatör çıkışından bağımsız olarak otomatik voltaj regülâtörü vasıtasıyla ana ikaz makinesini besler. İkaz makinesinin çıkışı varistör korumalı tam dalga köprü doğrultucu vasıtasıyla ana rotoru besler. Dahili ve harici arızaların sebep olduğu aşırı ikazlamaya karşı otomatik voltaj regülatörünün kendi içinde koruma devresi vardır.

      3 fazlı etkin (rms) voltaj algılamalı otomatik voltaj regülatörü alternatörün %4 devir regülasyonunda herhangi bir güç faktöründe 0.8 endüktif, yüksüz durumdan tam yüke, soğukta ve sıcakta en iyi voltaj regülasyon hassasiyetini sağlar. Özellikle lineer olmayan yük uygulamalarında uygundur.

      KAYNAK: ALTERNATÖR SARIMI (522EE0062) ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nare Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nare teknoloji

NARE MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nare teknoloji

NARE MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nare teknoloji

NARE MS110

Nare Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi