Bobinlerin Bağlanması
Üç fazlı asenkron motor stator sargıları hem seri hem de paralel olarak birbirlerine bağlanırlar. Seri bağlantıları çoğunlukla stator içinde yapılmaktadır. Paralel bağlantı ise stator içinde ve stator dışında olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Stator dışında bağlantı yapılan yer klemens kutusudur.
Önce bir taraftaki bobin kenarı oyuk içerisine yerleştirilir ve oyuk presbantı ile üzeri kapatılır. Daha sonra bobin üzerine dağılmasın diye bağladığımız tel ya da ip yavaşça sökülür. Diğer taraf oyuk adımına göre oyuk içerisine yerleştirilir ve yine oyuk kapatma presbantı ile üzeri kapatılır. Yerleştirilen bobin, stator içine elle ya da plastik çekiçle şekil verilerek tam yerine girmesi sağlanır. Eğer birinci bobin grubumuzun ölçüsü tam olmuşsa sarım ve yerleştirme işlemlerine devam edilir. Yanlış olmuşsa yeniden ölçü alınır, kalıplar ayarlanır ve ona göre sarım tekrarlanır.
Bobin gruplarının stator içinde paralel bağlanmasıyla girişlerin bir noktada, çıkışların da bir noktada toplandığı durumdur. Bir giriş bir de çıkış ucu olmak üzere bağlantı kutusunda iki uç vardır. Zaten bobin gruplarının paralel bağlanmasındaki amaç; girişleri bir noktada toplamak, çıkışları bir noktada toplamak ve kaç adet olursa olsun sonuçta dışarıya iki uç çıkarmaktır. Paralel bağlama sırasında bobin gruplarının akım yönleri çok önemlidir. Eğer akım yönleri ters olursa kutuplaşma bozulur bu da istenen bir durum değildir. Eğer bobin grupları seri bağlanmış arızalı stator yeniden sarılırken bobin grupları paralel bağlantıya mutlaka motorun etiketinde yazılı hat akımı ve gücünün değiştirilmemesi gerekir. Bunun için de iletken kesiti yarı değerinde, sipir sayısı da iki katında sarılmalıdır. Böylelikle oyuklara ince kesitli iletkenler kolay yerleşir. Bu durum bize zamandan kazandırır ve işçiliği kolaylaştırır. Bizlerin daha rahat çalışmasını sağlar. Ayrıca hava boşluğu az olur. Bu da akım geçişinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kutuplaşma bozulmamış olur.
Motorları değişik gerilimlerde çalıştırmak gerektiğinden bobin grupları stator dışında yani klemens kutusunda paralel bağlanırlar. Bu bobin grupları farklı şekillerde bağlanırlar. Bunlar; Seri yıldız, Seri üçgen, Paralel yıldız ,Paralel üçgendir. Bu bobinlerin bağlanma koşulu ise her faza düşen gerilim ve akımın mutlaka aynı olması gerekir. Ayrıca güç de aynı olmalıdır. Bobin gruplarının bağlantıları için klemens kutusunda 12 tane uç bulunmaktadır.
KAYNAK: TAM KALIP SARIM (522EE0059) ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nare Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NARE MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNARE MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNARE MS110
Nare Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi