Güç Trafoları Sargı Bağlantı Şekilleri
Üçgen Bağlantı ve Özelliği; Üçgen bağlantı yapmak için her faz sargısının giriş ucu öteki sargının çıkış ucu ile birleştirilir. Bu bağlantı hem primerde hem de sekonderde aynı şekilde yapılır. Bu bağlantıda nötr hattı yoktur. RST fazları primer sargılarının giriş uçlarına, yük ise sekonder sargılarının çıkış uçlarına bağlanır.
Yıldız Bağlantı ve Özelliği, Yıldız bağlantı yapmak için transformatörün her faz sargısının çıkış uçları (veya giriş uçları) birbirine bağlanır. Bu bağlantı hem primerde hem de sekonderde aynı şekilde yapılır. RST fazları primerin boşta kalan uçlarına, YÜK ise sekonderin boşta kalan uçlarına bağlanır.
Zikzak Bağlantı ve Özelliği; Bu bağlantı transformatörün sekonderinde uygulanır. Bağlantı için sekonderde aynı fazın eşit gerilimli iki sargısı bulunmalıdır. Sargıların polaritesi belli olduğu için bağlantılar kolayca yapılabilir. Zikzak bağlantı da sekonder sargılarının her fazının bir sargısı, öteki fazlardan birinin başka bir sargısı ile seri bağlanmalıdır. Primeri ise üçgen veya yıldız bağlanır.
A Grubu Bağlantı; A grubu bağlantıları, üçgen - üçgen (Dd O), yıldız - yıldız (Yy O) ve üçgen – zikzak (Dz O) olarak yapılır. A grubu bağlantıda primer ve sekonder gerilimler arasında hiç faz farkı yoktur. Sıfır rakamı bunu belirtir. Parantez içinde belirtilen harfler: D, d : Üçgen bağlantıyı - Y, y : Yıldız bağlantıyı - z : Zikzak bağlantıyı - O : Primerle sekonder fazlar arası gerilimleri arasındaki faz farkını belirtir.
B Grubu Bağlantı; B grubu bağlantı da aynen A grubu gibi olmakla beraber primer ve sekonder gerilimleri arasında 180° faz farkı vardır. Tabloda A2 ve B2 bağlantılarına dikkat edilirse sekondere ait fazların ters bağlandığı görülür. Bu gruba ait bağlantılar Dd 6, Yy 6 ve Dz 6 dır. Faz farkı 6 rakamı ile belirtilmiştir. Bu değer 30’la çarpılırsa faz farkını derece olarak bulunur.
C Grubu Bağlantı; C grubundaki bağlantılar; Dy 5, Yd 5 ve Yz 5 olarak üçe ayrılır. Bu grupta primer ve sekonder gerilimler arasındaki faz farkı 5.30 == 150 derecedir. Yani sekonder gerilimi primerden 150° geridedir.
D Grubu Bağlantı, D grubu ise C grubunun tersidir. Aradaki fark yine ikinci devre uçlarının bağlanışındadır. Bu durumda ikinci devre gerilimi ile birinci devre gerilimi arasındaki faz farkı 11 . 30 = 330 derece ve sekonder gerilimi geride olur. D grubundaki bağlantılar Dy 11, Yd 11 ve Yz 11 olarak yapılmıştır.
A ile B ve C ile D gruplarının birbirinin tersi olduğu söylenildi. Bunun için bu gruplar arasında geçiş yapmak mümkündür. B2 bağlantısından A2 bağlantısına geçiş için sekonder sargıda yapılması gerekli değişiklik görülmektedir. Buradan da görüleceği gibi faz sargılarının üst uçlarındaki kısa devre sökülmekte, bunun yerine alt uçlar kısa devre yapılmaktadır. Böylece, orta faz da akım girişken çıkış olmaktadır. Şebekelerde, yerin özelliğine göre bu dört grup bağlantıdan birisi kullanılır. Bugün en çok sıra ile A2, C3, Cı ve C2 bağlantıları kullanılmaktadır.
Güç Trafo Gerilim Ayar Düzeneği; Trafolarda gerilim ayarı trafonun dönüştürme oranının değiştirilmesi ile yapılır. Transformatör ayaklarına yerleştirilen ve gerilim ayarı için kullanılan bu uçların çıkarıldığı sargılara gerilim ayar bobini denir. Gerilim ayar bobinin sargısı trafonun gerilim ayarına göre değişmektedir. Transformatörlerin gerilim ayarı boşta ve yükte olmak üzere iki şekilde yapılır: Boşta gerilim ayarı yapabilmek için özel yapılmış olan düzeneklerden faydalanılır.
KAYNAK: GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ (522EE0125), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nare Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NARE MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNARE MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNARE MS110
Nare Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi