Yalıtımın Önemi
Motor Temizleme Yöntemleri; Bobinleri oyuklardan çıkardıktan sonra oyuk içerisindeki presbantlar çıkarılır. Bazı endüvilerde izolasyon amaçlı kullanılan vernik, polyester vb. izolasyon maddeleri presbantların oyuklara yapışmasına yol açar. Bunlar bir bıçak veya testere yardımıyla temizlenir. Paket üzerindeki bu işlemler yapıldıktan sonra sıra kolektörün temizlenmesine gelir. Kolektörün bayrakçık ve dilim aralarında lehim akması, toz, yağ vb. pislikler bir testereyle temizlenir. Kolektör yüzeyinde şerareden veya kömürlerin sürtünmesinden dolayı bir kararma veya yüzeyinde bozulma oluşmuşsa kolektör torna yardımı ile düzeltilir. Dilimleri çıkmış veya kendi arasında kısa devre olmuş kolektörler yenisi ile değiştirilmelidir. Bütün bu işlemler sonunda endüvi, basınçlı hava tutularak toz ve pisliklerden temizlenir. Diğer yandan endüvinin iki tarafında bulunan fiber parça ve mil üzerine sarılan yalıtkan da kontrol edilmelidir. Daha sonra bir fırça ile ya da basınçlı hava tutularak oyuklar içerisinde kalan pislikler temizlenir. Eğilmiş veya hasar görmüş dişlerin uç bölümlerindeki pürüz ve çapaklar ince bir eğe ile temizlenmeli, bu sırada fazla eğelememeye dikkat edilmelidir. Çünkü dişlerin uçlarında endüvinin manyetik karakteristiği değişebilir. Bobinleri sökülmüş ve oyukları temizlenmiş bir endüviyi tekrar sarmadan önce kolektörün de temizlenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Çünkü kolektörde meydana gelen bir arıza, bobinlerde de arızaya neden olmaktadır.
Bobin uçlarının lehimlendiği kolektörün bayrakçık bölümünde lehim artıkları kalabilir. Bu lehim artıkları dilimler arasında, bayrakçık bölümünde veya kolektörün endüviye bakan yan yüzeyinde olabilir. Ayrıca dilimler arasına yağ, toz, kömür tozu vb. pislikler dolmuş olabilir. Bu lehim ve pislikler, testere laması veya bir bıçak ile temizlenir. Bu sırada mikalar bıçak ile fazla kazınmamalı ve bakır dilimler lüzumsuz kesilmemelidir. Fırçaların sürtünmesinden veya fırça ile kolektör arasında meydana gelen şerareden dolayı kolektör yüzeyinde kararmalar oluşmuşsa bu da ince zımpara kâğıdı ile temizlenmelidir.
Yalıtımın Önemi; Motor gövdesine olabilecek en ufak bir kaçağın faturası çok ağır olabilir. Yeni sarılmış bir motorun yanması ya da motorun bağlandığı sistemin arızalanması gibi çok çeşitli arızaların olmaması için yalıtımın özenli yapılması gerekir. Yalıtma işleminden önce tezgâh temizlenmeli, ortam hazır hâle getirilmelidir.
Endüvi Milinin Yalıtılması; Endüvi sargılarının oyukların dışında kalan bölümleri mil üzerine dokunur. Eğer burası yalıtılmazsa iletkenlerdeki herhangi bir emaye çizilmesinde gövdeye kaçak olabilir. 0 nedenle mil üzeri izolebant ile yalıtılır. Yalıtım için endüvi sehpa üzerine konur. İzolebandın ucu, milin endüvi tarafında en dipten başlanarak ve açılmaması için ikinci turun altına sıkıştırılarak sarılmaya başlanır. Bant yeteri kadar sarıldıktan sonra bitiş ucu ya bir tutkal ile yapıştırılır ya da düğümlenerek açılması önlenir.
Endüvi Oyuklarının Yalıtılması; Endüvi oyukları, iletkenlerde gövdeye kaçak meydana gelmemesi için presbantla yalıtılır. Oyuğun ölçüsüne göre presbant kesmek için söküm sırasında endüvi değerlerinin kaydedildiği tablodan yararlanılır. Eğer kayıtlı presbant ölçüsü yoksa yeniden presbant ölçüsü alınır. Pres bandın özelliği iyi bir yalıtkan olmasıdır. Bir yönde büküldüğünde kırılır. Büküldüğünde kırılmayan tarafına presbantın “suyu” denir ve oyuk presbantları hazırlanırken buna dikkat edilir. Ayrıca çeşitli kalınlıklarda polyester presbantlar da piyasada satılmaktadır.
Endüviye sarım yapılırken oyuk ağızlarındaki dişler iletken üzerindeki emayeleri zedelemektedir. Eğer presbantın eni söküm sırasında alınan ölçülere göre kesilirse bu zedelenmeye engel olunamaz. Onun için presbantın boyu tablodaki değere göre, eni ise cetveldeki değerden 8 mm uzun kesilir. Suyuna dikkat edilerek oyuk sayısı kadar kesilen presbantlar, uçları kıvrıldıktan sonra oyuklara sürgü çubuğu ile yerleştirilir.
Kolektör Dilimleri Arası Kontrol Yöntemi; Kolektörün temizlendiğinden tam olarak emin olunduktan sonra sıra dilimler arası kısa devre kontrolüne gelir. Bunun için ölçü aleti veya bir seri lamba kullanılabilir. Seri lambanın bir ucu dilimin birine, diğer ucu ise hemen yanındaki kolektör dilimine dokundurulur. Bu uçlar dilimler arasında sırasıyla kaydırılarak kontrol işlemi yapılır. Bu sırada lamba yanarsa dilimler arasında kısa devre vardır. Bu dilimlerin arası tekrar temizlenmelidir. Hâlen düzelmemişse kısa devre kolektörün içerisindedir. Kolektörün yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
KAYNAK: KOLEKTÖRLÜ BİR FAZLI MOTOR SARIMI (522EE0052), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nare Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NARE MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNARE MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNARE MS110
Nare Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi